Hoe Herstel Je Verwijderde Bestanden in Windows: Een Complete Gids

Inleiding

In het digitale tijdperk is het per ongeluk verwijderen van belangrijke bestanden een veelvoorkomend probleem. Gelukkig biedt Windows ingebouwde tools en methoden om verloren gegevens te herstellen. Daarnaast kan het gebruik van gespecialiseerde herstelsoftware je redding zijn. In dit artikel verkennen we hoe je verwijderde bestanden in Windows kunt herstellen en bekijken we enkele van de beste herstelsoftware op de markt.

Ingebouwde Herstelopties van Windows

De eenvoudigste manier om verwijderde bestanden te herstellen is door te controleren of ze in de Prullenbak zitten. Tenzij je de Prullenbak hebt geleegd of bestanden hebt verwijderd met Shift + Delete, moeten de bestanden daar zijn:

 • Open de Prullenbak door te dubbelklikken op het icoon op je desktop.
 • Zoek naar het bestand of de bestanden die je wilt herstellen.
 • Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies “Herstellen”. Het bestand zal terugkeren naar de originele locatie.

Prullenbak

De Prullenbak is de eerste plaats waar je moet kijken na het per ongeluk verwijderen van een bestand. We leggen uit hoe je bestanden van hier kunt herstellen en geven tips om de Prullenbak optimaal te gebruiken.

Bestandsgeschiedenis en Vorige Versies

Als je Bestandsgeschiedenis hebt ingeschakeld voordat de bestanden werden verwijderd, kun je eerdere versies van bestanden herstellen:

 • Typ in de zoekbalk van Windows “Bestandsgeschiedenis” en open de instellingen.
 • Kies voor “Persoonlijke bestanden herstellen” en browse door de bestanden en mappen tot je het gewenste bestand vindt.
 • Selecteer het bestand en klik op de groene knop om het te herstellen naar de originele locatie of een nieuwe locatie.

Herstelsoftware voor Verwijderde Bestanden in Windows

Soms zijn bestanden niet te herstellen met de ingebouwde tools van Windows. In deze gevallen kan herstelsoftware uitkomst bieden. We bekijken enkele toonaangevende opties.

Recuva

Recuva staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit bij het herstellen van verwijderde bestanden. We bespreken de voordelen, hoe het te gebruiken, en voor welke situaties het het meest geschikt is.

EaseUS Data Recovery Wizard

EaseUS biedt een krachtige oplossing voor het herstellen van verloren data. Deze sectie gaat in op de functies, het gebruiksgemak, en hoe het zich onderscheidt van andere herstelsoftware.

Stellar Data Recovery

Stellar is een andere populaire keuze voor het herstellen van verwijderde bestanden. We bekijken de unieke eigenschappen, effectiviteit in verschillende herstelscenario’s, en de gebruikerservaring.

 • Download en installeer een dataherstelprogramma.
 • Volg de instructies van het programma om je schijf te scannen en zoek naar de verwijderde bestanden.
 • Selecteer de bestanden die je wilt herstellen en sla ze op op een veilige locatie.

Professionele Datahersteldiensten

Datahersteldiensten bieden gespecialiseerde hulp bij het terughalen van verloren, beschadigde of anderszins onbereikbare gegevens van verschillende opslagmedia, zoals harde schijven, SSD’s, USB-sticks, mobiele apparaten, en servers. Deze diensten kunnen van onschatbare waarde zijn in situaties waar conventionele dataherstelmethoden, zoals software, niet effectief zijn. Hieronder volgt een uiteenzetting van wat datahersteldiensten doen, hoe ze werken, en een indicatie van de kosten.

Wat doen datahersteldiensten?

Datahersteldiensten omvatten een reeks technieken en processen die worden ingezet om toegang te krijgen tot en te herstellen van gegevens van beschadigde, gefaalde, corrupte of anderszins onbereikbare opslagmedia wanneer standaard dataherstelmethoden falen. Dit kan inhouden:

 • Fysiek Herstel: Reparatie van fysieke schade aan een opslagapparaat, zoals een defecte lees/schrijfkop op een harde schijf of beschadigde flashgeheugencellen in een SSD.
 • Logisch Herstel: Herstel van gegevens van opslagmedia zonder fysieke schade, maar met corrupte bestanden of bestandssystemen door bijvoorbeeld malwareaanvallen, systeemcrashes of per ongeluk verwijderen.
 • Forensisch Herstel: Het veiligstellen en herstellen van gegevens voor juridische doeleinden, waarbij het essentieel is dat het herstelproces de data niet wijzigt.

Hoe werken ze?

Datahersteldiensten beginnen doorgaans met een diagnose om de aard en omvang van de schade te beoordelen. Klanten sturen hun opslagmedia naar het dataherstelbedrijf, waar deskundige technici een grondige analyse uitvoeren. Op basis van deze analyse wordt een herstelplan opgesteld en een prijsopgave gegeven.

De daadwerkelijke dataherstelprocedure varieert afhankelijk van het type en de ernst van de schade. Technici gebruiken geavanceerde apparatuur en softwaretools om toegang te krijgen tot de data, deze te herstellen en veilig te stellen op nieuwe media. In sommige gevallen moeten technici in een cleanroom werken om verdere schade aan gevoelige componenten te voorkomen.

Kosten

De kosten voor datahersteldiensten kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het herstel, het type opslagmedium, de urgentie van het herstel, en eventuele extra services zoals forensisch herstel. Prijzen kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

 • Eenvoudig logisch herstel van bestanden kan aan de lagere kant van de kosten liggen, vaak tussen de €100 en €500.
 • Complexe hersteloperaties, zoals het herstellen van een fysiek beschadigde harde schijf, kunnen aanzienlijk duurder zijn, vaak tussen de €500 en €2500 of meer, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Veel bedrijven bieden een gratis initiële diagnose en prijsopgave, waardoor klanten een beter idee krijgen van de potentiële kosten voordat ze besluiten door te gaan met het herstel.

Tips om Dataverlies te Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. In dit deel delen we essentiële tips om te voorkomen dat bestanden in de toekomst verloren gaan, waaronder regelmatige back-ups en het gebruik van cloudopslag.

Conclusie

Het verliezen van belangrijke bestanden kan stressvol zijn, maar met de juiste tools en kennis kun je de meeste data herstellen. Of je nu de ingebouwde herstelopties van Windows gebruikt of kiest voor gespecialiseerde herstelsoftware, het is belangrijk om snel te handelen en de juiste stappen te volgen om je verloren bestanden terug te krijgen.

Plaats een reactie