1. Wat is phishing? Antwoord: Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters proberen om persoonlijke informatie van nietsvermoedende slachtoffers te verkrijgen, zoals wachtwoorden, bankgegevens of creditcardinformatie.

  2. Hoe herken ik een phishing-e-mail? Antwoord: Phishing-e-mails bevatten vaak vage of dreigende taal, spelfouten, verdachte links en verzoeken om persoonlijke informatie.

  3. Wat moet ik doen als ik een phishing-e-mail ontvang? Antwoord: Verwijder de e-mail onmiddellijk en klik niet op eventuele links of bijlagen. Meld de e-mail ook bij de relevante autoriteiten.

  4. Hoe kan ik voorkomen dat ik het slachtoffer word van phishing? Antwoord: Wees waakzaam en let op verdachte e-mails, gebruik tweefactorauthenticatie en gebruik sterke wachtwoorden.

  5. Kan ik mijn bankgegevens veilig invoeren op een website? Antwoord: Controleer altijd of de website beveiligd is met een SSL-certificaat en of de URL begint met “https” in plaats van “http”.

  6. Wat is spear phishing? Antwoord: Spear phishing is een gerichte vorm van phishing waarbij oplichters zich richten op specifieke individuen, zoals werknemers van een bedrijf.

  7. Hoe kan ik controleren of een e-mail legitiem is? Antwoord: Controleer het e-mailadres van de afzender en zoek het bedrijf of de organisatie op om te zien of het e-mailadres overeenkomt.

  8. Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben geworden van phishing? Antwoord: Neem contact op met je bank en verander onmiddellijk al je wachtwoorden.

  9. Kan ik aangifte doen van phishing? Antwoord: Ja, je kunt aangifte doen bij de politie of bij specifieke instanties die zich bezighouden met cybercrime.

  10. Hoe kan ik mijn computer beschermen tegen phishing-aanvallen? Antwoord: Gebruik antivirussoftware en vermijd het klikken op verdachte links of het downloaden van verdachte bijlagen.