1. Wat is internetveiligheid? Antwoord: Internetveiligheid verwijst naar het beschermen van gebruikers tegen online bedreigingen, zoals phishing, malware en hackers.

  2. Hoe kan ik een sterk wachtwoord maken? Antwoord: Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 12 tekens en bevat een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

  3. Wat is phishing en hoe herken ik het? Antwoord: Phishing is een techniek waarbij criminelen proberen persoonlijke informatie te verzamelen, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens, door zich voor te doen als een vertrouwde instantie. Je kunt phishing herkennen aan verdachte links of verzoeken om persoonlijke informatie.

  4. Wat is malware? Antwoord: Malware is kwaadaardige software die is ontworpen om schade aan te richten aan computers of andere apparaten.

  5. Hoe kan ik mezelf beschermen tegen malware? Antwoord: Gebruik antivirussoftware, houd je besturingssysteem up-to-date en vermijd het downloaden van verdachte bestanden of programma’s.

  6. Wat is een VPN? Antwoord: Een VPN, of Virtual Private Network, versleutelt je internetverkeer en biedt privacy en veiligheid bij het surfen op openbare Wi-Fi-netwerken.

  7. Wat is een firewall? Antwoord: Een firewall is software die het verkeer tussen je computer en het internet controleert om kwaadaardige activiteiten te blokkeren.

  8. Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens beschermen? Antwoord: Gebruik sterke wachtwoorden, vermijd het delen van persoonlijke informatie online en gebruik privacy-instellingen op sociale media.

  9. Wat moet ik doen als ik denk dat ik slachtoffer ben van een cyberaanval? Antwoord: Verander onmiddellijk je wachtwoorden, scan je computer op malware en neem contact op met de betreffende bedrijven of organisaties om hen te informeren over het incident.

  10. Hoe kan ik mijn kinderen beschermen tegen online gevaren? Antwoord: Beperk de toegang tot bepaalde websites en apps, gebruik ouderlijk toezicht software en bespreek met je kinderen de risico’s van online communicatie en delen van persoonlijke informatie.